AKO PLANIRATE DA TRAŽITE STAN, OBRATITE PAŽNJU NA OVE FAKTORE: Uz njih ćete lako naći odgovarajuću nekretninu
Ključevi/Ilustracija, Foto: Printscreen/4zida.rs, Nemanja Nikolić

stanovi

AKO PLANIRATE DA TRAŽITE STAN, OBRATITE PAŽNJU NA OVE FAKTORE: Uz njih ćete lako naći odgovarajuću nekretninu

Pre nego što započnete pretraživanje oglasa i podešavanje filtera na sajtovima za nekretnine od suštinske je važnosti da znate šta tražite

Objavljeno: 09:28h

Pronalaženje odgovarajućeg stana ili kuće za iznajmljivanje u Srbiji može biti kompleksan proces pun izazova. Razmatranje važnih faktora kao što su budžet, lokacija, veličina stana, uslovi najma, i pogodnosti koje nudi nekretnina, ključni su za pronalaženje idealnog mesta za život.

Pre nego što započnete pretraživanje oglasa i podešavanje filtera na sajtovima za nekretnine od suštinske je važnosti da znate šta tražite. U tome će vam pomoći sledeća lista:

Budžet: Prva stvar je da imate jasno definisan budžet za iznajmljivanje. Razmotrite koliko ste spremni da izdvojite za mesečnu kiriju, ali ne zaboravite da uključite i troškove komunalija kao što su struja, infostan, kablovska i internet. Ovo će vam pomoći da suzite potragu na nekretnine koji su u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima.

Veličina stana i broj soba: Razmislite o prostornim potrebama koje imate. Koliko vam je soba neophodno, da li vam je potreban odvojen radni prostor, da li želite da imate terasu, da li vam odgovara kuhinja koja je u sklopu dnevnog boravka ili želite da bude izdvojena, imate li piotrebu za dodatnim prostorijama kao što je podrum ili vešeraj.

Trajanje najma: Razmotrite koliko dugo planirate da ostanete u iznajmljenom stanu Da li tražite kratkoročni najam ili dugoročni dom. Vaši planovi mogu uticati na tip ugovora koji ćete potpisati i uslove koji će se u njemu naći ali i na cenu kirije, visinu depozita i sl.

Prihvatljivost kućnih ljubimaca: Ako imate ljubimce važno je da proverite da stanodavac i stambena zajednica dozvoljavaju njihovo držanje u stanu, odnosno zgradi, kao i da li postoje određena pravila po tom pitanju. U Beogradu, kućni red koji je na snazi za sve stambene zgrade na teritoriji grada, dozvoljava držanje ljubimaca. Međutim, postoje stambene zajenice koje su izričito protiv ili imaju jako strogu politiku u vezi sa držanjem ljubimaca, dok neki stanodavci mogu zahtevati dodatni depozit.

Neophodni sadržaji i pogodnosti: Razmislite o pogodnostima koje su vam neophodne u stanu. Da li vam je potrebna mašina za sudove ili za sušenje veša, da li vam je neophodan interfon, da li je u zgradi dostupan kablovski ili internet operator čije usluge preferirate, da želite da zgrada ima dvorište ili pristup krovu i sl.

Garaža: Ukoliko posedujete automobil želećete odmah u startu da znate da li potencijalni stan ima garažno ili parking mesto i da li je njegovo korišćenje uključeno u cenu najma ili se dodatno naplaćuje.

Postavljanje ovih pitanja pre početka potrage pomoći će vam da budete efikasniji u traženju nekretnine koja vam odgovara i da ne gubite vreme na razgledanje stanova koji ne ispunjavaju vaše kriterijume.

1 / 6 Foto: Sasomange

Obilazak okoline

Česta greška prilikom traženja stana, pogotovu kod onih koji to rade prvi put ili su novi u gradu, je to što ne istraže dovoljno kraj u kojem se stan koji razmatraju nalazi. Moguće je da, ukoliko ne poznajete dovoljno određeni deo grada ili mikrolokaciju, samo gubite vreme razmatrajući stanove koji se nalaze na njoj, jer postoji mogućnost da vam okolina neće odgovarati.

Pored pitanja o prevozu i povezanosti sa drugim krajevima grada koje ćete često posećivati, važno je da se informišete o infrastrukturi, bezbednosti i ostalim aspektima kraja u koji se selite jer će sve to imati velikog uticaja na sveukupan kvalitet života. Zato vam donosimo listu koja će vam pomoći prilikom traženja idealne lokacije.

Parking, Infrastruktura, Sadržaji: Čak i ukoliko stan ima svoje garažno mesto važna informacija je kako je parkiranje regulisano u tom kvartu. Proverite da li je parking slobodan ili je naselje zonirano kao i da li postoji mogućnost da se uz dogovor sa vlasnikom prijavite i dobijete mogućnost parkiranja u zoni.

Proverite infrastrukturu: Informacije kao što su dostupnost javnog prevoza, blizina prodavnica, škola, teretana, restorana i zdravstvenih ustanova mogu biti od velike važnosti prilikom odlučivanja.

Održavanje zgrade i okoline: Obratite pažnju na opšte stanje i održavanje zgrade i okoline. Da li su zajednički prostori čisti i uredni, Kakvo je stanje fasade, liftova i hodnika. Važna je informacija kako su održavani liftovi kao i koja je cena koju ćete plaćati za čišćenje hodnika.

Pitanja za susede i druge stanare: Ako imate priliku razgovarajte sa susedima ili trenutnim stanarima. Pored toga što ćete dobiti bolji uvid u to kako je živeti u toj zgradi ili naselju, trenutni stanari vam mogu otkrite neke mane ili prednosti stana koje je nemoguće uočiti samo razgledanjem.

Pitanja za vlasnika

Nakon što ste pronašli stan koji, makar na papiru, ispunjava sve vaše uslove i zakazali gledanje potrebno je da sa stanodavcem definišete neke stvari koje mogu značajno uticati na vaš podstanarski život:

Održavanje i popravke: Važno je definisati proceduru i nedčežnosti u vezi sa održavanjem i popravkama u stanu kao i koje su procedure za prijavljivanje problema i koliko brzo se oni obično rešavaju. Takođe, pitajte da li postoje određeni troškovi održavanja koji padaju na teret stanara.

Mogućnosti izmena u stanu: Proverite da li je dozvoljeno vršiti izmene u stanu, kao što je, na primer, lepljenje tapeta, farbanje ili oslikavanje zidova ili montiranje polica. Važno je znati koje izmene možete napraviti bez kršenja uslova ugovora o najmu.

Stanje stana: Obratite pažnju na znakove vlage, buđi, ili štetočina u stanu. Proverite prozore, uglove zidova i podrum ukoliko je dostupan. Ako primetite bilo kakve znakove problema, postavite pitanja o njihovom uzroku i kako su prethodno rešavani.

Od suštinske je važnosti da prilikom razgledanja stana detaljno proverite što više stvari kako biste stekli što kompletniji utisak i doneli informisanu odluku. Tu vam od velike koristi može biti naša Ultimativna čeklista za proveru stana prilikom iznajmljivanja (LINK ka tekstu)

Pre potpisivanja ugovora

Nakon što ste obavili sve gorenavedeno i na korak ste od potpisivanja ugovora, potrebno je da precizirate još neke stavke koje su od suštinske važnosti i koje bi trebalo da se definišu pre nego što stavite potpis..

Uslovi najma: Proverite uslove najma, uključujući trajanje ugovora i obaveze koje ugovorom preuzimate. Pitajte o pravilima u vezi sa upotrebom stana, kao i o obavezama koje padaju na vas kao stanara.

Mogućnosti ranog raskida ugovora: Raspitajte se o mogućnostima i uslovima za raskid ugovora pre isteka roka, da li postoje penali za raniji raskid i pod kojim okolnostima se oni primenjuju.

Uplate i kašnjenja u plaćanju: Pitajte o načinima plaćanja kirije, kao i o posledicama kašnjenja u plaćanju. Da li postoji period tolerancije i kakve su kazne u slučaju zakašnjenja uplate?

Depozit: Dogovorite visinu sigurnosnog depozita, kao i o uslovima pod kojima će vam biti vraćen nakon isteka najma.

Postavljanje pravih pitanja tokom procesa iznajmljivanja može znatno olakšati celokupno iskustvo i pomoći vam da izbegnete potencijalne probleme. Ovim pitanjima obezbeđujete da dobijete sve potrebne informacije o stanu, uslovima najma i okolini, što vam omogućava da donesete informisanu odluku. Takođe, prava pitanja vam pomažu da uspostavite jasna očekivanja sa stanodavcem što doprinosi boljem odnosu.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

(Espreso/Sasomange/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.